Jak wykona膰 kopi臋 zapasow膮 zdj臋膰 i zwolni膰 miejsce na iPhonie

Jak wykona膰 kopi臋 zapasow膮 zdj臋膰 i zwolni膰 miejsce na iPhonie

Niedawno czterech moich znajomych poprosi艂o mnie o zaktualizowanie swoich telefon贸w do iOS 7. Wszyscy narzekali, 偶e gdy pr贸buj膮 go zaktualizowa膰, po prostu 鈥瀗ie dzia艂a鈥. Spojrzenie na kt贸rekolwiek z tych urz膮dze艅 i problem by艂 taki sam; za ma艂o wolnego miejsca na zainstalowanie aktualizacji. Zbieg okoliczno艣ci? Nie tak bardzo. Okazuje si臋, 偶e wszyscy mieli tyle zdj臋膰 na swoich iPhone’ach, 偶e ich przestrze艅 dyskowa by艂a ca艂kowicie pe艂na (iCloud narzeka艂 nawet na to, jak m贸g艂by zrobi膰 wi臋cej kopii zapasowych, poniewa偶 zabrak艂o mu miejsca).

To zmusi艂o mnie do my艣lenia. Dlaczego wszyscy ci ludzie maj膮 ka偶de zdj臋cie, kt贸re kiedykolwiek zrobili na swoim iPhonie? Okazuje si臋, 偶e przy ka偶dej aktualizacji z jednego iPhone’a do drugiego Twoje zdj臋cia s膮 synchronizowane z iTunes i s膮 ponownie pobierane na nowy telefon. W ko艅cu to zaczyna si臋 sumowa膰. Potrzebujesz sposobu na wykonanie kopii zapasowej zdj臋膰, aby艣 m贸g艂 je usun膮膰 z telefonu (sp贸jrzmy prawdzie w oczy, nie potrzebujesz przez ca艂y czas ka偶dego zdj臋cia, kt贸re kiedykolwiek zrobi艂e艣 w pami臋ci urz膮dzenia, nie obchodzi mnie, jak s艂odkie ten szczeniak by艂 sprzed 3 lat, pu艣膰 go).

Po d艂ugiej przerwie uda艂o mi si臋 je wszystkie zaktualizowa膰, a przy okazji pomy艣la艂em, 偶e mo偶e ta procedura mo偶e przynie艣膰 korzy艣ci innym osobom (nie mo偶e to by膰 odosobniony przypadek). Oto, co ostatecznie zrobi艂em.

I. Kopia zapasowa, kopia zapasowa i ponownie kopia zapasowa

Najwi臋ksz膮 trosk膮 tych ludzi by艂 strach przed utrat膮 wszystkich tych wspomnie艅 podczas tego procesu, wi臋c przede wszystkim musimy je wykona膰. Teraz wol臋 tworzy膰 ich kopie zapasowe na wiele sposob贸w na wszelki wypadek, ale mo偶esz wybra膰 jedn膮, dwie lub wszystkie z tych metod, je艣li chcesz.

    Utw贸rz kopi臋 zapasow膮 za pomoc膮 iTunes

      Pod艂膮cz urz膮dzenie przez USB do komputera i otw贸rz iTunes (je艣li nie otworzy si臋 ju偶 automatycznie. Je艣li nie masz iTunes, pobierz go tutaj, zainstaluj, a nast臋pnie otw贸rz). Gdy urz膮dzenie wyskakuje w iTunes (je艣li nie wybierzesz opcji Widok> Poka偶 pasek boczny i powinno by膰 teraz wy艣wietlane po lewej stronie ekranu), kliknij swoje urz膮dzenie.
      Dotknij opcji Utw贸rz kopi臋 zapasow膮 teraz i skopiuje informacje o ca艂ym urz膮dzeniu do komputera.

Zrzut ekranu 23.10.2013 o godzinie 17.44.23

    R臋cznie importuj zdj臋cia do komputera

      Pod艂膮cz urz膮dzenie przez USB do komputera.
      Je艣li u偶ywasz komputera Mac, kliknij Aplikacje> Przechwytywanie obrazu. | Je艣li u偶ywasz systemu Windows, kliknij Eksplorator plik贸w> Komputer> i kliknij prawym przyciskiem myszy znajduj膮cy si臋 pod nim iPhone i kliknij Importuj zdj臋cia.
      Post臋puj zgodnie z instrukcjami wy艣wietlanymi na ekranie, aby zaimportowa膰 zdj臋cia z systemu Mac lub Windows za pomoc膮 odpowiedniego w艂a艣nie otwartego programu. Spowoduje to zapisanie wszystkich zdj臋膰 na komputerze w wybranym folderze.

Kopia zapasowa Google Plus

3. Aplikacja Google Plus.

Nie martw si臋 o tworzenie kopii zapasowych w Google Plus. Tak, jest to sie膰 spo艂eczno艣ciowa (taka, z kt贸rej prawdopodobnie 偶aden z Twoich znajomych nie korzysta, chyba 偶e w jaki艣 spos贸b jest w bran偶y technologicznej), ale funkcja automatycznego tworzenia kopii zapasowych przesy艂a je do Google Plus do folderu prywatnego, kt贸rego nikt nie mo偶e zobaczy膰 (chyba 偶e nast臋pnie wchodzisz i klikasz Udost臋pnij obok okre艣lonego zdj臋cia lub grupy zdj臋膰). Wi臋c nikt opr贸cz Ciebie nie zobaczy tych zdj臋膰. Nie martw si臋, 偶e nagie, kt贸re wys艂a艂e艣 tej dziewczynie, kiedy艣 pozostan膮 mi臋dzy tob膮, ni膮 i kimkolwiek, kogo pokaza艂a na swoim telefonie.

Inn膮 rzecz膮, na kt贸r膮 nale偶y zwr贸ci膰 uwag臋 w przypadku Google Plus, jest to, 偶e kopie zapasowe wszystkich obraz贸w b臋d膮 tworzone bezp艂atnie, ALE tylko w rozdzielczo艣ci 2048 pikseli. Aby uzyska膰 pe艂nowymiarowe obrazy, musisz kupi膰 wi臋cej miejsca (u偶ywaj膮c tego samego adresu e-mail, kt贸rego u偶y艂e艣 w Google Plus), a Google b臋dzie automatycznie tworzy膰 kopie zapasowe Twoich zdj臋膰 w pe艂nym rozmiarze, dop贸ki ta ilo艣膰 miejsca nie zostanie zape艂niona (tj. 5 GB, 10 GB itd.). Je艣li nie przejmujesz si臋 rozmiarem (a naprawd臋 nie powiniene艣, chyba 偶e planujesz wysadzi膰 je do rozmiaru 艣ciany i wydrukowa膰), nie przejmuj si臋 kupowaniem dodatkowego miejsca i po prostu zostaw to tak jak Zrobi艂em.

      Otw贸rz ustawienia.
      Stuknij w Wi-Fi, w艂膮cz je i po艂膮cz si臋 z Wi-Fi.
      Otw贸rz App Store na swoim iPhonie.
      Wyszukaj i zainstaluj Google Plus firmy Google, Inc.
      Otw贸rz Google Plus.
      Post臋puj zgodnie z instrukcjami wy艣wietlanymi na ekranie, aby zarejestrowa膰 si臋 / zalogowa膰, a gdy pojawi si臋 pytanie, czy chcesz w艂膮czy膰 Automatyczn膮 kopi臋 zapasow膮, powiedz Tak. Zapewni to dodatkow膮 korzy艣膰 w postaci automatycznego zapisywania wszystkich zdj臋膰 w Google Plus niemal natychmiast po ich zrobieniu (filmy zostan膮 przes艂ane nast臋pnym razem, gdy po艂膮czysz si臋 z Wi-Fi).
      Po wy艣wietleniu monitu, czy chcesz teraz utworzy膰 kopi臋 zapasow膮 wszystkich zdj臋膰 w Rolce z aparatu, powiedz Tak. Spowoduje to utworzenie kopii zapasowej wszystkich zdj臋膰 z rolki aparatu w Google Plus.

4. DropBox / Bitcasa (9,99 USD / miesi膮c, nieograniczone miejsce na dane)

Dropbox jest tutaj po prostu dlatego, 偶e jest ca艂kiem prawdopodobne, 偶e masz ju偶 konto i, podobnie jak Google Plus, ma automatyczn膮 kopi臋 zapasow膮 rolki z aparatu. Jednak w przeciwie艅stwie do Google Plus nie jest darmowe. Zaczyna si臋 od 8,25 USD miesi臋cznie za 100 GB pami臋ci, ale prze艣le zdj臋cia w pe艂nej rozdzielczo艣ci, je艣li jest to strasznie wa偶ne. Oto jak uaktualni膰 do tego przed u偶yciem.

Bitcasa to troch臋 nowy przybysz na scen臋, ale dzi臋ki jakiej艣 wymy艣lnej technologii (je艣li chcesz wiedzie膰, jak dzia艂a ta technologia, mo偶esz zapyta膰 mnie na naszej stronie na Facebooku), pozwala na nieograniczone przechowywanie za 10 USD / miesi膮c (lub 100 USD / rok). Ponownie ma funkcje Automatycznej kopii zapasowej i przesy艂a zdj臋cia w pe艂nej rozdzielczo艣ci. Oto, jak to zrobi膰, zanim go u偶yjesz.

      Po prostu wyszukaj dowolne z powy偶szych nazw w App Store i zainstaluj je.
      Otw贸rz aplikacj臋.
      Post臋puj zgodnie z instrukcjami, aby utworzy膰 konto i zalogowa膰 si臋.
      Gdy pojawi si臋 pytanie, w艂膮cz Automatyczn膮 kopi臋 zapasow膮 zdj臋膰.
      Prze艣lij wszystkie swoje zdj臋cia do magazynu w chmurze za pomoc膮 ich aplikacji.

II. Usu艅 zdj臋cia z iPhone’a

Teraz, gdy mamy gdzie艣 kopi臋 zapasow膮 wszystkich zdj臋膰 (wsz臋dzie), mo偶emy bezpiecznie usun膮膰 je z urz膮dzenia, aby odzyska膰 cz臋艣膰 cennej pami臋ci.

iOS 6 Usu艅 zdj臋cia

W systemie iOS 6:

    Ustawienia> Og贸lne> U偶ycie> Zdj臋cia i aparat.
    Przesu艅 palcem po Rolce z aparatu, a nast臋pnie stuknij Usu艅 (spowoduje to usuni臋cie ich wszystkich i jest nieodwracalne, wi臋c przed wykonaniem tej czynno艣ci upewnij si臋, 偶e wykona艂e艣 ich kopi臋 zapasow膮 powy偶ej).

iOS 7 Usu艅 zdj臋cia

W systemie iOS 7:

Niestety, w chwili, gdy to pisz臋, w iOS 7 nie ma funkcji 鈥瀠su艅 wszystko鈥. Musisz wybiera膰 zdj臋cia pojedynczo.

    Stuknij w Zdj臋cia.
    Stuknij w Albumy w prawym dolnym rogu.
    Stuknij Wybierz w prawym g贸rnym rogu.
    Kliknij wszystkie zdj臋cia, kt贸re chcesz usun膮膰 (mo偶e to chwil臋 potrwa膰, w zale偶no艣ci od tego, ile masz).
    Dotknij kosza w prawym dolnym rogu, aby je wszystkie usun膮膰 (spowoduje to usuni臋cie ich wszystkich i jest nieodwracalne, wi臋c przed wykonaniem tej czynno艣ci upewnij si臋, 偶e wykona艂e艣 ich kopi臋 zapasow膮 powy偶ej).

Teraz, gdy ca艂a rolka z aparatu (lub cokolwiek zdecydowa艂e艣 si臋 usun膮膰) znikn臋艂a, jest jeszcze jedna rzecz do usuni臋cia; Tw贸j strumie艅 zdj臋膰.

Zasadniczo strumie艅 zdj臋膰 przechowuje ostatnie 1000 zdj臋膰 zrobionych aparatem i umieszcza je w udost臋pnionym kanale, co jest 艣wietnym pomys艂em, ale niestety zdarza si臋 r贸wnie偶, 偶e niepotrzebnie zachowuje kopie tych zdj臋膰 w telefonie . Wy艂膮czmy to.

iOS 6 Usu艅 strumie艅 zdj臋膰

W systemie iOS 6:

    Ustawienia> iCloud.
    Wy艂膮cz Strumie艅 zdj臋膰.

Strumie艅 zdj臋膰 iOS 7

W systemie iOS 7:

    Ustawienia> Zdj臋cia i aparat.
    Wy艂膮cz M贸j strumie艅 zdj臋膰.

Po tym powiniene艣 mie膰 DU呕O wi臋cej dost臋pnej przestrzeni do przechowywania. Teraz upewnijmy si臋, 偶e tak pozostaniemy鈥

III. Zapobiegaj zapychaniu przestrzeni dyskowej przez zdj臋cia

Je艣li korzysta艂e艣 z Google Plus, Bitcasa lub Dropbox i wybierzesz Automatyczn膮 kopi臋 zapasow膮, te aplikacje b臋d膮 automatycznie tworzy膰 kopie zapasowe wszystkich twoich zdj臋膰 podczas ich robienia. Oznacza to, 偶e je艣li kiedykolwiek zacznie Ci brakowa膰 miejsca na dane, po prostu sprawd藕, czy kopie zapasowe zdj臋膰 s膮 zapisane w u偶ywanej aplikacji, a nast臋pnie ponownie wykonaj sekcj臋 II, aby pozby膰 si臋 ich z telefonu (mo偶e nawet u偶yj drugiej kopii zapasowej dla bezpiecze艅stwa w sekcji I).

Mam nadziej臋, 偶e pomog艂o! Aby uzyska膰 wi臋cej wskaz贸wek, trik贸w i innych przydatnych rzeczy dla swojego urz膮dzenia mobilnego, 艣led藕 mnie na Twitterze / Facebooku / Google+ lub subskrybuj m贸j kana艂 YouTube.

Dowiedz si臋 wi臋cej poradnik贸w dla iPhone’a tutaj.

Je艣li podoba艂o Ci si臋 to, rozwa偶 udost臋pnienie tego