Flickr zaczyna dzi艣 usuwa膰 zdj臋cia u偶ytkownik贸w – dzia艂aj szybko, aby zapisa膰 swoje!

Flickr logo

Min臋艂o kilka miesi臋cy, odk膮d Flickr og艂osi艂 powa偶ne zmiany w swoich bezp艂atnych kontach, a dzi艣 jest dzie艅, w kt贸rym wp艂yw zaczyna by膰 odczuwalny.

U偶ytkownicy, kt贸rzy nie chc膮 uaktualni膰 do konta Flickr Pro, mog膮 teraz przechowywa膰 1000 zdj臋膰 online, a wszystkie obrazy powy偶ej tej liczby zostan膮 usuni臋te od dzisiaj. Ka偶dy, kto nie pobra艂 lub nie utworzy艂 kopii zapasowej swoich zdj臋膰, ryzykuje utrat臋 ich na zawsze.

Zobacz te偶:

Selekcja zdj臋膰 ma dotkn膮膰 tysi膮ce ludzi, kt贸rzy nie chc膮 p艂aci膰 49,99 USD rocznie za nieograniczone miejsce na dane. P艂acenie za konto zapewnia r贸wnie偶 do艣wiadczenie bez reklam.

Flickr nie poda艂 偶adnego wskazania, ilu bezp艂atnych u偶ytkownik贸w zdecydowa艂o si臋 przej艣膰 na p艂atne konto, ale w miar臋 zbli偶ania si臋 dzisiejszego terminu jest prawdopodobne, 偶e du偶a liczba ludzi na zawsze straci obrazy.

Chocia偶 Flickr powiedzia艂, 偶e dzi艣 rozpoczyna si臋 proces usuwania zdj臋膰, nie jest jasne, czy wszyscy u偶ytkownicy zostan膮 trafieni w tym samym czasie, czy te偶 wszystko zdj臋cia powy偶ej limitu 1000 zdj臋膰 zostan膮 natychmiast usuni臋te. W grudniowym po艣cie na blogu Flickr ostrzeg艂 to

Wszelkie elementy przekraczaj膮ce limit wysy艂ania 1000 b臋dzie zagro偶ony usuni臋ciemzaczynaj膮c od najstarszego z element贸w.

(nasz nacisk)

To z pewno艣ci膮 oznacza, 偶e 鈥嬧媜dstrza艂 nie b臋dzie natychmiastowy ani ca艂o艣ciowy, dlatego warto zalogowa膰 si臋 na swoje konto i pobra膰 zdj臋cia (je艣li nadal mo偶esz), je艣li do tej pory nie zastosowa艂e艣 si臋 do ostrze偶e艅.